ILLUSTRATIE & ANIMATIE

Menu

Filter

Social

HET VLIEGJESUNIVERSUM

Het is een aardige nazomerdag. Niet warm en niet koud, net voldoende voor een jurkje en blote benen. Ik stap op mijn groene fiets en ga op weg naar de studio. Die ligt in het centrum van de stad. Een heerlijke plek die creativiteit uitademt. De oude vrije academie, een industriële ruimte met vloeren vol verf resten.
Als ik met mijn fiets over het bruggetje rijdt tegenover mijn huis zoef ik met mijn hoofd door een zwerm piepkleine vliegjes. Gelukkig had ik mijn mond net dicht maar terwijl ik verder fiets voel ik dat er nog een paar beestjes in mijn krullen zijn blijven hangen.
Ik stel mij voor dat die zwerm een hele maatschappij voorstelt. Een complete samenleving waarin iedereen zijn eigen plekje heeft. En dan kom ik daar met mijn hoofd even tussendoor de boel bruut verstoren. De samenleving wordt hardvochtig uit elkaar gerukt. Ouders worden van kinderen gescheiden, overal drama en verdriet. De beestjes die in mijn haar blijven hangen worden mijlenver meegesleurd en in een compleet ander universum weer gedropt. Misschien zijn het wel onschuldige kinderen die nu radeloze weesjes zijn geworden en huilend op een takje gaan zitten roepen naar hun mama of papa. Die vinden natuurlijk van ze lang zal je leven de kudde niet meer terug. En de papa’s en mama’s zijn vast ook niet slim genoeg om hun kroost op te sporen. Wat een drama heeft zich op deze vroege ochtend voltrokken!
Nog een beetje beduusd van het slagveld in mijn haar kom ik met nog een paar weesjes aan in de studio. Online lees ik dat die vliegjes ook wel dansmuggen kunnen zijn geweest. Ze zijn heel klein en hun manier van vliegen lijkt op dansen. Een zwerm bestaat alleen uit mannetjes. Tijdens het zwermen verspreiden de mannetjes muggen feromonen om de dames aan te trekken. Door samen  te werken maken ze de meeste kans een vrouwtjes mug tegen te komen, in te sluiten en te kunnen bevruchten. Dit voelt wel een beetje als groepsverkrachting met voorbedachte rade. Misschien is mijn dag wel begonnen met een goede daad en heb ik juist een paar dames in nood gered uit hun benarde situatie.