ILLUSTRATIE & ANIMATIE

Menu

Filter

Social

A. Vogel

00.20 uur: Ik word wakker. Vanuit mijn borst begint de warmte. Het spreidt zich uit over mijn lichaam tot het kookpunt is bereikt. Zo voelt dat in ieder geval. Mijn brandalarm ontdekt het onheil en binnen korte tijd lig ik kletsnat en uitgeblust in bed. Dan wordt het ijskoud en ik trek mijn vochtige dekbed weer over mij heen. Iemand noemde zijn bed ooit zure lappen. Ik begin te begrijpen waarom.

01.10 uur: De show wordt herhaald. Het zal wel een succes zijn geweest. Dan komen er altijd meerdere herhalingen. Of meerdere delen. Meestal zijn de vervolgdelen niet zo goed als het oorspronkelijke eerste deel maar hier gaat dat niet op. Elke aflevering is net zo sterk als de voorgaande.

03.00 uur: Deel drie komt uit. Het wordt met net zoveel energie opgevoerd als het eerste deel, maar van mij hoeft het niet meer. Ik ben er wel klaar mee. Het is net een soort realitysoap zoals Oh Oh Cherso. Of een Ik Vertrek wat muteert in Chateau Meiland. Iets wat wel grappig begint maar na een tijdje je neus uitkomt.

04.45 uur: Na deel vier zoek ik surfend op het internet naar oplossingen. Naast gezond eten, voldoende sporten, geen wijn drinken en goed slapen vind ik niet veel zinnigs. Vooral om de tip ‘ goed slapen’ moet ik hartelijk lachen. Wat ik wel heb geleerd is dat mijn lichaamstemperatuur tijdens zo’n opvlieger wel drie graden stijgt. Ik heb dus zo’n twintig keer per dag 40° koorts. Ik doe nog maar een half uurtje mijn ogen dicht.

05.30 uur: De vogels beginnen te fluiten. Het nadeel van wakker worden als de zon op komt is dat je gelijk voelt dat je blaas vol is. Slapen zonder eerst te gaan plassen is dan onmogelijk. Dus daar ga ik weer.

06.45 uur: Mijn wekker gaat. Ik kom uit een diepe slaap want dat is in dat laatste uurtje toch nog gelukt. Ik draai me nog even om. Ik lig zo lekker en mag van mezelf iets langer snoozen vandaag. Terwijl ik dat denk glij ik met de waterstroom mee, nog vóór het tweede alarm, mijn bed uit. Opstaan is nog nooit zo makkelijk geweest.

07.50 uur: Tijdens mijn gezonde ontbijt scroll ik door mijn Instagram feed. De eerste reclame die ik tegenkom is ‘ontvang nu vier gratis overgangsproof weekmenu’s’, met de groeten van A. Vogel. Hoe is het toch mogelijk dat alle reclames direct aangepast worden aan je zoekopdracht? Met een groot glas water slik ik een onsmakelijke  Famosan Salvia pil weg. Toevallig ook tegen opvliegers én van meneer Vogel. Op het doosje staat ‘extra sterk’ maar daar merk ik niks van. Doe mij maar een pil van A. Struisvogel.

09.10 uur: Na een fietstocht van 20 minuten kom ik aan bij mijn werk (ja ja, twee keer per dag 20 minuten fietsen, dat is bijna 3,5 uur per week). Daar neem ik de trap naar de derde verdieping (nog zoiets gezonds). Voordat ik naar binnen loop ga ik eerst naar het toilet om mijn bezwete gezicht droog te deppen. Iets wat tegenwoordig ook nodig is.

10.00 uur: Eindelijk ben ik lekker op gang. De zoveelste hittegolf komt aanrollen. Ik kan mijn beeldscherm niet meer zien door de mistbanken op mijn bril. Als ik naar de wc loopt om af te koelen zie je een silhouet van condens op de plek die ik achterlaat. Een beeld van een met witte tape afgeplakte vorm op de plek van de misdaad doemt op in mijn hoofd.

10.45 uur: Tijd voor koffie. Mag eigenlijk niet van internet. Niet goed voor opvliegers. Fuck it, gezond eten, geen wijn drinken en sporten helpt ook niet, dus waarom zou de koffie te laten staan wel ineens werken?

12.00 uur: Tijdens de lunch probeer ik ongemakkelijk mijn zweetsnor onopvallend weg te vegen. Vast niemand die het ziet.

13.20 uur: Als een opvlieger zich aandient begint dat met een acute enorme dorst. Ik zorg tegenwoordig dat ik altijd water bij de hand heb. Ik heb nog nooit zoveel gedronken als nu en ik was nooit een grote drinker. Nadeel is dat je dan om de haverklap op de wc zit.

14.15 uur: Een online meeting met een klant. Ongemakkelijk kijk ik naar mijn eigen roze bezwete hoofd in het scherm. Ik vecht met mijn bril die telkens van mijn neus glijdt en in de hoeken beslagen is. Waarschijnlijk valt de klant niks op, fluister ik mijzelf zachtjes toe.

16.00 uur: Buiten is het 30 graden. Eigenlijk geen temperatuur om te gaan werken vind ik. Maar ja, show must go on. En dat vindt mijn lijf ook. Als je denkt dat je een opvlieger niet meer voelt als het toch al warm is dan heb je het mis. Heet kan altijd heter.

17.20 uur: Ik stop ermee, genoeg voor vandaag. Zeker in deze warmte. Plakkerig pak ik mijn spullen weer in voor de terugtocht en bedenk me dat een haarclip wel zo fijn zou zijn met een natte hete nek. Ik kan me nu al verheugen op een douche.

18.15 uur: Stel je voor, je zit in de sauna, het is 80 graden en langzaam begin je te zweten. Het vocht loopt uit je poriën en er vormt zich een natte film over je huid. Stel je dit nog eens voor, maar dan terwijl je je boodschappen afrekent in de supermarkt bij de kassa.
19.30 uur: Sporten helpt tegen opvliegers, zegt internet. Terwijl ik me in het zweet trap tijdens de spinningles voel ik dat mijn lijf er nog een schepje bovenop doet. Er vormt zich een waterval vanaf mijn voorhoofd tot aan de handdoek op mijn stuur. Ik voel me niet lekker worden en de enthousiaste dame vooraan roept “Tikje erbij!!” Ik doe een tikje er af.

21.20 uur: Tevreden en heerlijk fris gedoucht zit ik te genieten van een kruidig kopje thee. De oorzaak van opvliegers is een schommelende afname van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Door dat schommelen krijgt je hypofyse verkeerde informatie binnen en denkt ie dat je het heel erg warm hebt terwijl dat niet zo is. Dan zet hij een vaatverwijding in gang waardoor je een rood hoofd krijgt en gaat zweten om af te koelen. Het advies bij opvliegers na het eten: niet meer pittig eten, geen koffie en thee (oeps), geen warme dranken (nog een keer oeps), geen cafeïne en geen alcohol. Alleen koud water dus. Het leven wordt steeds mooier na je vijftigste.


22.15 uur: Gapend zit ik op de bank. Op tijd naar bed zou verstandig zijn. Ik spring mijn bed in en nestel me tussen mijn zure lappen. Morgen het beddengoed maar weer eens verschonen. “Tip om met nachtelijk zweten om te gaan: slaap onder een katoenen dekbed. Dit is ademend en voelt prettiger aan bij nachtzweten.” Helpt het? Nee, dat niet. Terwijl ik denk hoe lekker ik lig komt er weer iets aanvliegen. Ik gooi mijn dekbed van me af, benen en armen wijd. Nostalgisch denk ik terug aan de leuke momenten waarop ik mijn benen wijd gooide in bed. Die ‘hete’ momenten zijn nu ver te zoeken.

23.00 uur: Nog een tip: “Houd je slaapkamer koel en zet regelmatig ramen open. ’s Nachts een raam openlaten kan ook helpen.” Buiten is het nog 28 graden, dat helpt enorm. Mijn kussen gooi ik uit bed. Ik slaap al nachten zonder kussen, dat is gewoon te heet onder mijn hoofd.


23.35 uur: Ik word wakker. Vanuit mijn borst begint de warmte. Het spreidt zich uit over mijn lichaam tot het kookpunt is bereikt. Zo voelt dat in ieder geval. Mijn brandalarm ontdekt het onheil en binnen korte tijd lig ik kletsnat en uitgeblust in bed. The show must go on.